Borde streetracet på Täcktom flygfält åter införas?

Vad är en Street Rod?

Karossen varierar med smak och tycke. Vanligast är bilar av amerikanskt ursprung. Speciellt Ford har dominerat genom tiderna. Cabriolet-, coupé och roadstermodellerna har prioriterats. De senaste åren har dock sporten genomgått en förändring till att bli familjesport, vilket innebär att fyrsitsiga bilar blivit allt vanligare.

 

Styrningen består ofta av modernare delar från t ex Ford Mustang. Kollapsbar rattstång av tilt-modell anses väl fylla kravet på komfort och säkerhet, samt en behaglig körställning.

 

Motorn är traditionellt en V8. Den kan vara s k sidventilsmodell (Ford 1932-53) eller av modernt ursprung (toppventilsmodell). Rodbyggarna bevakar kontinuerligt de stora bilfabrikernas lösningar.

 

Kylaren ska gärna ha originalutseende. Nyproduktioner med hög kapacitet och med anpassning för kylning av automatlådor blir ofta en nödvändighet.

 

Bakaxeln är oftast av modernt ursprung. Ford och Chevrolet är vanligast. Den verkligt exklusive rodbyggaren använder sig av en delad axel från Jaguar eller Corvette.

 

Däck och fälgar kan variera högst väsentligt. Breddade original till magnesiumgjutna av dragrace modell förekommer. Populärast idag är dock utan tvekan nyproducerade kromfälgar.

 

Växellådan var tidigare manuell, med den sportiga känsla det innbär. Nu är dock automatlådorna vanligast.

 

Bromssystemet moderniseras av varje seriös byggare. Detta med anledning av att originalsystemet inte kan associeras med trafiksäkerhet och bilkörning idag. Servoassisterade 2-krets skivbromssystem monteras så gott som på alla nybyggen. Skivbromsar är vanliga både fram och bak.

 

Framvagnen består ofta av stel rör- eller I-profil-axel liknande originalutförandet. Populärt är att byta ut den gamla triangelupphängningen av axeln mot ett s k fyrlinkssystem med teflonleder. Individuellt fjädrade framvagnar från t ex Jaguar eller Corvair är också vanliga.

 

Street rodden är mekaniskt sett en modern bil, med vägegenskaper och prestanda i klass med nyproducerade fordon.   

Upphovsman:Marcus
 
Dela med dig sidan:www.digg.comwww.del.icio.uswww.facebook.comwww.myspace.com